İletişim Ailede Başlar






Aile toplumun en küçük ve en temel birimidir.Bütün toplumlarda hemen her birey bir ailede doğar ve yetişir.Bireyin ilk deneyimlerini kazandığı,alışkanlıklarının oluştuğu,tutum ve davranışlarının belirlendiği ortam ailesidir.Ve çocuk anne ve babasını model olarak alır.Bu yüzden aile üyelerinin birbirleriyle sağlıklı bir etkileşim halinde olmaları gerekir.

Sağlıklı bir şekilde konuşabilmeli,birbirlerini etkin dinlemeli ve anlamalıdırlar.Nedir etkin dinlemek?İletilmek istenen duyguyu,düşünceyi ya da problemi yargılamadan,sorgulamadan,anlamaya çalışarak dinlemektir.

Etkin dinleme çoğumuz için zor gelebilir.Dinleme ne kadar pasif bir şeymiş gibi gözükse de aslında çaba gerektiren bir eylemdir.Birbirimizi dinlerken acaba gerçekten etkili bir dinleme içerisinde miyiz?Hiç sanmıyorum.Dinliyor gözüküyorsak da ,çoğumuzun aklı başka yerlerde.Ya yaşadığımız günlük problemlerde,ya ödenecek faturalarda ,ya işyerinde karşılaştığımız sorunlarda vs.Dolayısıyla dinlemek ve duymak arasında çok belirgin bir fark var.Duyuyor da dinliyor mu acaba?Örneğin çocuklarımızı ,bütün enerjimizi dikkatimizi onlara vererek ,gerçekten dinliyor muyuz ?Onlara değerli olduklarını ve bir birey olduklarını hissettirebiliyor muyuz?

Öyle olsa çocuklar kendilerini anlaşılmış hissederler,çok daha özgüven sahibi olurlar.Çok daha sağlıklı bireylerden oluşmuş bir toplum çıkar ortaya.

İyi bir iletişimin gerçekleştiği aile ortamında çocuklar daha özerk ve bağımsız bir şekilde kişilik oluşturur.Düşüncelerini daha rahat ifade eder.Buna karşılık ailede etkili bir iletişim yoksa ,özgürce düşünemeyen,düşünce ve duygularını açıkça dile getiremeyen bağımlı birer birey olurlar.Ve gelecekte problem yaşarlar.Bu nedenle anne-baba-çocuk arasındaki iletişim çok önemlidir.

Günümüzde aile içinde yabancılaşma görülmekte.Herkes kendi dünyasına çekiliyor.Duyguların üstü örtülmekte.Duygu ve düşüncelerin paylaşımı aile dışına taşınmakta.Ya da aile içinde gruplaşmalar ortaya çıkmakta.Anne-oğul,baba-kız veya çocuklar anne babaya karşı cephe alabiliyor.Bu durum iletişimi büsbütün bozar.

Bütün bunların çözümü,aile içinde eşitlikçi,disiplini kimseyi yaralamadan,kırmadan sağlayan,anlayışlı,şefkatli,ilkeli bir aile yapısı oluşturup sürdürebilmektir.Eşler arasındaki anlayış ve davranış bütünlüğü iletişimi güçlendirerek,çocukların sosyal rollerini benimsemelerini sağlar.Ve doğru bir temele oturur.

Semra MUTLU

NLP Master Trainer,Yaşam Koçu,

Reiki Master,Kişisel Gelişim ve

İletişim Uzmanı

https://twitter.com/NlpTrainerr


Semra Mutlu
Nlp Master Trainer,Reiki Master
Yaşam Koçu,Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder